Готвене без драма: Избор на тиган, който ще ви радва

Тиган WOK AMT – Ø 36 см

Тиганите са неразделна част от всяка кухня, осигурявайки гъвкавост и адаптивност за различни техники на готвене. Със своето огромно разнообразие от дизайни, материали и покрития, намирането на перфектния тиган може да изглежда непосилна задача. Преди обаче да се потопите в света на тиганите, важно е да вземете предвид съвместимостта, размерите и специфичните нужди на вашата кухня.

Съображения за съвместимост

Един критичен фактор при избора на тиган е неговата съвместимост с вашия готварски плот. Повечето тигани са подходящи за използване с всякакви видове печки, включително електрически, газови и керамични. Има обаче изключения, като индукционни печки, които изискват специални изисквания.

Индукционните печки работят, като създават магнитно поле, което генерира топлина директно в съда. Поради това те изискват тигани, направени от материали, които могат да взаимодействат с магнитното поле, като желязо или неръждаема стомана. Тигани с алуминиеви, чугунени или тефлонови покрития не са подходящи за индукционни печки, тъй като не реагират на магнитното поле.

Видове дръжки на тиган

Тиганите с фиксирани дръжки са предпочитани от професионалисти и готвачи. Те са проектирани с оглед на теглото на тигана, което означава, че имат най-добър баланс а това помага при пържене.

Тиган с подвижна дръжка е необходим, ако сте готови да сервирате храна директно в тигана. И също така – безопасно и ергономично е да съхранявате тиганите си, да ги миете в съдомиялна машина.

И едва сега – преминаваме към материала

Видове материали за тигани, техните характеристики Тигани от неръждаема стомана

Тези тигани се използват широко в професионалната среда. Предимството на неръждаемата стомана е, че е лесна за поддръжка и има добър живот дори при редовна употреба. Важно е да изберете модели от неръждаема стомана 18/10 (18% хром и 10% никел). Днес това е най-добрият състав.

Алуминиеви тигани предлагани в онлайн магазин be4home.com . Най-често срещаните кухненски прибори, но далеч от най-високото качество. Да, алуминиевите тигани са по-евтини, но имат и ограничен живот, а химикалите използвани в материала, понякога са противоречиви.

Медни тигани. Медният тиган е идеален за тези, които готвят гурме храна и искат висока точност на изпичане. Освен това медта е материал с отлични термични свойства и естествено незалепващо покритие.

Чугунени тигани. Чугунът е тежък и издръжлив материал, който задържа топлината добре. Този тип тиган е подходящ не само за пържене, но и за готвене и задушаване на храна. Особено ако тиганът е дълбок.

Керамични тигани. Това е един вид изискан тиган (и особено фантастични неща). В сравнение с алуминия, керамиката има естествени незалепващи свойства без добавяне на химически компоненти.

Предимства на тигана от неръждаема стомана. Народната мъдрост казва: „По-добре е да инвестирате в качество веднъж, отколкото постоянно да купувате заместител“ и ние сме съгласни. Цената все още е важен фактор, който трябва да вземете предвид, преди да закупите кухненски прибори, но не бива да се ръководите само от цената. Това не е гаранция за качество, но очевидно евтините тигани издържат само няколко месеца и бързо се развалят. Саждите, мазнините, разпадащото се покритие и хлабавите дръжки не са приятно изживяване. Първото и основно предимство на тигана от неръждаема стомана е, че определено може да бъде избегнато.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *