Наръчник за обзавеждане за баня: идеи и съвети

Модерно обзавеждане на баня

Изборът на мебели за баня изисква допълнително внимание, тъй като това вече не се възприема само като функционално помещение, а все повече се превръща в любимото място за почивка и прекарване на времето само за себе си. След тежък работен ден няма нищо по-хубаво от това да затворите света пред вратата на банята си и просто да отпуснете мускулите и ума си под нежната душ струя или да се отдадете на приятна гореща вана, за да освободите напрежението и стреса.

Днешната баня трябва да може да отговори на нуждите на съвременния живот, да се адаптира към вашия стил и следователно към този на вашия дом. Ето защо изборът на мебели за баня не бива да се подценява и да се прави само според последните тенденции в интериора.

Това ръководство за закупуване ще ви помогне с всички необходими идеи и съвети относно бъдещите ви мебели за баня.

Мебели за баня: как да направите правилния избор

Кои са задължителните елементи при обзавеждането на вашата баня? За да избегнете грешки, по-добре е да започнете с избора на санитарен фаянс: тоалетната – и евентуално бидето – и след това и мивката. Тези две или три части могат да бъдат координирани от една и съща линия или можете да предпочетете уникалнa оригинален мивка с различен дизайн. След това продължете да избирате дали да инсталирате душ или вана (или и двете, ако имате късмет!) в зависимост от размера на вашата баня: това със сигурност е личен избор, но понякога се влияе от други фактори, като например пространството наличен или бюджет, изисквания, които е еднакво важно да се вземат предвид.

Елементите за обзавеждане, които можете да поставите в една баня, за да я направите не само удобна и функционална, но и наистина по-привлекателна, са много и разнообразни: тоалетки, шкафове, шкафове и рафтове за баня, огледала и огледални шкафове и много други!

Факторът пространство: колко наистина има значение?

За да обмислите по-добре възможностите си за обзавеждане за баня, трябва първо да се опитате да визуализирате празна стая, в която са монтирани само санитарните елементи и прозорците.

Именно въз основа на размерите на банята и нейното разпределение ще изберете не само вида на санитарния фаянс, но и подходящото обзавеждане към него.

Можете лесно да адаптирате мивката, като инсталирате по-дълъг и по-тесен модел или бихте могли да предпочетете малка гардеробна. Друго супер удобно и спестяващо място решение е комбиниран модул за тоалетна и мивка.

За допълнително обогатяване на творческите и практически възможности има и безкраен брой аксесоари за обзавеждане, които не само допълват банята, но наистина улесняват ежедневното ни изживяване: лира за баня, което служи и като държачи за хавлии, интелигентни аксесоари за душ кабината, проектирани в всяка форма, стил и материал, модули за съхранение и много други.

Ако къщата ви разполага само с една баня, най-добре е първо да я оборудвате със строго необходимите елементи, преди да мислите за допълнителни опции. Ако, от друга страна, имате две или повече бани, не се колебайте да обмислите различни варианти: в едната баня душът, а в другата ваната е може би най-често срещаното решение в този случай.

Цветовете на идеалното обзавеждане за баня

Значението на пространството при избора на санитарен фаянс и обзавеждане вече беше споменато. Но също така изборът на цветове е свързан с пространството. Добре познат трик, за да направите малка стая – и следователно баня – да изглежда по-голяма и по-ярка, е да използвате светли цветове за стените и обзавеждането, докато в по-голямата баня можете да използвате бои или стенни облицовки в ярки цветове или дори с шарки ако ги харесваш. В зависимост от вашия вкус, лъскави цветове и лъскави повърхности могат да се използват за мебелите, но ако харесвате по-семпъл и съвременен стил, заложете на по-тъмни и матови нюанси.

Ако бялото винаги е било най-използваният цвят и никога не излиза от мода, днешните сатенени и матови версии му дават нов живот. Същото се случва и с цялата палитра от пастелни цветове: елегантни и деликатни, тези красиви нюанси придават на банята свежо и модерно докосване. Най-новите тенденции предпочитат сиво и черно, особено в матово покритие за вечна изтънченост.

Какви материали да изберете за обзавеждането на банята

Обект на много по-голям интерес, отколкото в миналото, присъстващ на страниците на специализираните списания за домашен декор, както и кухнята или всекидневната, днес вниманието, което се обръща на качеството на изработката и материалите на обзавеждането за баня е максимално. Следователно сегашната тенденция се е променила и правилото, което трябва да се спазва, е качеството пред количеството: по-добре е да притежавате няколко мебели, стига да са с отлична изработка и дизайн и също така могат да гарантират издръжливост, а не много или големи единици, но с по-ниско качество.

Отдавна отминаха времената, когато мебелите за баня се произвеждаха само от дърво и дървесни материали, с различно качество и вид, а санитарният фаянс само от керамика: днес индустрията е разцвет на иновативни технически материали.

Очарованието на тези нови материали се крие в тяхната почти безкрайна гъвкавост. Днешните пазарни предложения всъщност не само отговарят на широка гама от вкусове благодарение на многото възможности за стил, към които могат да се адаптират – от традиционни до модерни и съвременни линии, бетонни или каменни ефекти, до мраморен вид, който може лесно да бъде пресъздаден – но , преди всичко, те предлагат характеристики с безспорна стойност като намалена абсорбция на вода, устойчиви на надраскване повърхности, висока устойчивост, максимална хигиена и безопасност благодарение на непорести повърхности.

Сред най-популярните материали днес, особено когато става дума за плотове както за банята, така и за кухнята, е невъзможно да не споменем порцелановите каменинови изделия. Благодарение на винаги новите производствени техники и на големите, но тънки плочи, специално проектирани за плотове, порцелановите каменинови изделия правят възможно създаването на дизайни с голямо естетическо въздействие. Нещо повече, той прави възможно комбинирането на здравината на керамиката с привлекателността на по-богатите материали и камъни като мрамор, например, за които много от нас иначе не биха могли дори да мечтаят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *