Съвети, за да издържите по-дълго вашите съдове

Съдове за готвене в кухнята

Всички искаме да имаме съдове, които да ни служат дълго време. Добрата новина е, че има няколко прости неща, които можете да направите, за да удължите живота на вашите съдове.

Използвайте правилните съдове за правилната храна

Не всички съдове са създадени еднакви. Някои съдове са по-подходящи за определени видове храна. Например, незалепващите тигани са чудесни за пържене на яйца, но не са подходящи за готвене на храни с високо съдържание на киселина, като домати или лимонов сок.

Имате ли съдове за готвене с незалепващо покритие, които първо работят безупречно, но в крайна сметка започват да залепват след няколко месеца? Не се изненадвайте, когато ви кажем, че според проучване на Националната ресторантьорска асоциация средната продължителност на живота на търговските съдове за готвене е 2-3 години. Това означава, че на всеки две години може да се наложи да сменяте съдовете си за готвене. Звучи като много скъпа афера.

Дори и най-добрите съдове за готвене могат да се износят с времето, особено ако не се грижите добре за тях. В тази статия ще ви предоставим някои съвети, за да удължите живота на съдовете си.

Използвайте правилните готварски съдове за правилната работа

Едно от най-важните неща, които можете да направите, за да издържите по-дълго готварските си съдове, е да използвате правилните готварски съдове за правилната работа. Всеки тип съдове за готвене е предназначен за конкретна цел и използването им за нещо друго може да причини повреда на съдовете. Например, използването на тиган с незалепващо покритие за запържване на месо може да повреди незалепващото покритие и да намали неговата ефективност. По същия начин, използването на тиган от неръждаема стомана за готвене на кисели храни може да причини обезцветяване и вдлъбнатини.

Следвайте правилните практики за почистване:

Правилните техники за почистване играят решаваща роля за поддържането на целостта на вашите съдове за готвене. Винаги се обръщайте към инструкциите на производителя за конкретни указания за почистване, тъй като различните материали може да имат различни изисквания. Въпреки това, някои общи практики се прилагат универсално кат:

  1. Измиване на вашите тенджери и тигани на ръка с мек препарат за съдове, топла вода и неабразивна гъба или кърпа;
  2. Избор на неабразивни почистващи инструменти за предотвратяване на драскотини и запазване на покритието.
  3. За упорити петна или остатъци от храна напълнете тенджерата или тигана с топла вода и няколко капки препарат за съдове и оставете да престои известно време, за да се разхлабят остатъците. Накисването на съдовете за готвене преди почистване помага да се предотврати прекомерното търкане.

Използвайте настройка за по-ниска топлина

Излагането на вашите съдове за готвене на екстремна топлина може да доведе до изкривяване, обезцветяване и намалена издръжливост.

Освен ако не е указано друго от производителя, придържайте се към средни или ниски настройки за топлина, докато готвите. По-високите настройки на топлина могат да причинят прегряване на готварския съд и да повредят незалепващото покритие или да изкривят материала. Когато загрявате предварително вашите съдове за готвене, започнете с слаб огън и постепенно го увеличавайте. Това позволява на тигана да се нагрява равномерно и предотвратява резки температурни промени, които могат да причинят изкривяване или други повреди.

Използвайте правилните съдове за готвене

Друг фактор, който може да повлияе на живота на вашите съдове за готвене, са приборите, които използвате. Металните прибори могат да надраскат повърхността на вашите съдове за готвене, особено тиганите с незалепващо покритие. Вместо това използвайте дървени или силиконови прибори, които няма да надраскат повърхността. Също така избягвайте да използвате остри прибори, които могат да прорежат незалепващото покритие или да надраскат повърхността на вашите съдове.

Съхранявайте съдовете си за готвене правилно

Правилното съхранение на вашите съдове за готвене също може да ви помогне да издържите по-дълго. Преди да го приберете, уверете се, че съдовете ви са напълно сухи. Влагата може да причини ръжда или корозия, особено върху съдовете от чугун или въглеродна стомана. Освен това избягвайте да подреждате съдовете си един върху друг, тъй като това може да причини драскотини или повреда на повърхността.

Изберете качествени съдове за готвене

Най-добрият начин да гарантирате издръжливостта на вашите съдове за готвене е да инвестирате във висококачествени тенджери и тигани. Изберете добре известни марки като Rhino, които са известни със своята изработка и издръжливост. Те са конструирани с превъзходни материали и усъвършенствани производствени техники, които могат да издържат теста на времето. Освен това качествените съдове за готвене често осигуряват по-добро разпределение на топлината, намалявайки шансовете за горещи точки и осигурявайки равномерно готвене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *